Om Kafeen

Det vi i dag kjenner som Aunegården kafe, har en historie som strekker seg over 200 år tilbake i tid. Delen av bygget som i dag rommer kafeen, var i sin tid tilholdssted for slakter og kjøpmann Ole Larsen Aune fra Byneset utenfor Trondheim. Han åpnet sin slakterforretning her i 1867. Han leide bakre del av bygget av eier og kjøpmann Hans Dreyer som drev assortert handel ut av det som i dag er Aunegården Restaurant.

Da Helene Sokresen, som i dag driver kafeen, for første gang så bygget, hadde hun liten tro på at hennes ektemann Nils Håkon Hansen noen gang skulle klare å sette bygget tilbake i en slik stand at det lot seg gjøre å drive kafe og restaurant der. Bygget var falleferdig og i fare for å bli jevnet med jorden. En diskusjon om riving av bygget hadde pågått helt siden den store bybrannen i 1969. Helene er utdannet konditor under Trygve Pedersen ved Holmenkollen bakeri og har tilbrakt flere år som konditor ved den velkjente kafe Rustic m`amon i Paris. Hun delte sin ektemanns drøm om å drive egen restaurant i hjembyen Tromsø. Sammen gikk de løs på en restaureringsprosjekt som virket å ingen ende ta, men mye hardt arbeid og en drøm om å servere de deiligste kaker til både lokalbefolkning og tilreisende holdte mot og humør opp. Etter mange måneder med tårer og svette kunne ekteparet endelig åpne dørene til det dethadde drømt om i så mange år.

Steinovn og Franske bakverk

Helene ville gi folket i Tromsø en smak av den store verden. Hun ønsket å bake med hjelp av teknikker og metoder som kafeer aldri tidligere hadde tilbudt i Nordens Paris. Steinovn bygd på de gamle franske teknikker ble bestilt og murere fra Frankrike ble fløyet opp for å montere verdens nordligste steinovn. Hemmeligheten bak en velfungerende og effektiv steinovn, er at den er meget godt isolert. Den skal nemlig kunne holde lenge på varmen når den skal brukes til matlaging. Helene og de ansatte fyrer hver dag opp ovnen kl. 04.00 om morgenen, og innen Tromsøs innbyggere er på vei til jobb og skole, velter de deiligst lukter ut av lokalet i Sjøgata. Hver dag selger vi over 150 brød og serverer utallige gjester nybakt fransk brød med lokalprodusert smør og syltetøy av de deiligste frukter og bær.

Som konditorlærlig ved Holmenkollen bakeri hørte, Helene daglig historier om de franske mestere fra sin læremester Trygve Pedersen. Pedersen hadde selv hadde gått sin læretid i Frankrike, den gang som første nordmann til å gjøre det. Pedersen fortalte om de vakreste bakverk og Citron pressé, Far breton aux pruneaux og lukten av nybakte Petits choux au citron om morgenen. Helene visste tidlig at hun måtte oppleve dette for seg selv, og med referanser fra sin læremester gikk turen til Paris etter endt læretid. Her jobbet hun flere år ved den anerkjente kafeen Rustic m`amon og lærte kunsten med å lage de vakreste bakverk og kaker. Hun ville dele sine opplevelser fra Paris med folket i Nordens Paris, og helt siden åpningen i 1996 har de flotteste franske bakverk stått på menyen.

Kafeen på Aunegården er åpen 7 dager i uken fra kl. 09.00 til 20.00, og er åpen for både liten og stor.

Vi har flere aktiviteter for de minste, så her kan man komme og nyte en rolig kopp kaffe med påfølgende kake mens de minste ser film eller boltrer seg i lekebingen. På sommerstid åpner vi dørene til en stor solfylt bakgård med behagelige sitteplasser, sandkasse for de minste og klatrevegg for de mellomste.

Velkommen skal du være.

Privacy Policy